Usuwanie przykrych zapachów z wnętrza domu bywa niełatwe. Jak sobie z tym radzić? Można kupić drogie odświeżacze w drogerii lub wykorzystać tanie domowe sposoby. Użyj tego, co masz pod ręką: owoców, ziół, warzyw. Trzeba jednak wiedzieć, czym usunąć nieładne zapachy gotowanej kapusty, przepalonego mleka itp. Bywa, że kuchnie są ciemne, bez okna. Wentylacja jest wtedy niewystarczająca.

1. Warzywa kapustne podczas gotowania wydzielają niemiłą woń. Osłabisz przykre zapachy dodając do naczynia, w którym gotujesz kalafior, brukselkę, kapustę – kawałek czerstwego razowego chleba.

2. Gdy gotujesz kapustę, dodaj do wody natkę pietruszki, plasterek cytryny lub mleko (szklankę na 1 litr wody).

3. Aby z naczynia po gotowanym bigosie lub gołąbkach pozbyć się zapachu kapusty, wystarczy umyć je, napełnić zimną wodą, dodając łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostawić na 12 godzin.

4. Szczególnie przykra w kuchni jest woń spalenizny po mleku, które wykipiało. Nawet sąsiedzi poczują ją we wnętrzu swojego mieszkania, a gdy otworzysz okna – przechodnie na ulicy. Nie daj rozchodzić się temu zapachowi po wnętrzu także Twojego domu. W łazience i przedpokoju potrafi się utrzymywać nawet kilka godzin; szybko ogrzej na patelni trochę kawy zbożowej. Pomoże.

5. Ryby smażymy, gotujemy, pieczemy. Intensywne zapachy, nie zawsze przyjemne, na długo potrafią za nami „chodzić”: utrzymują się na dłoniach, naczyniach, sztućcach. Łatwo je usuniesz domowymi sposobami, gdy dbasz o dobre wyposażenie kuchni;

  • przed użyciem naczynia, deski lub noża przetrzyj czystą szmatką zwilżoną octem lub sokiem z cytryny; po użyciu – a jeszcze przed zasadniczym myciem – spłucz zimną wodą;
  • sztućce, talerze (używane do jedzenia ryb) zanurz na chwilę w osolonej wodzie, opłucz, wysusz;
  • mielona gorczyca pozwoli Ci na usunięcie zapachu ryb, cebuli, czosnku; w tym celu wetrzyj ją w dłonie, chwilę poczekaj, potem umyj pod bieżącą wodą;
  • wykorzystaj zalety surowej marchewki; przekręcona przez maszynkę do mięsa pomoże pozbyć się zapachu ryby;
  • gdy do oleju wraz z rybą włożysz obrany, pokrojony na części ziemniak lub wlejesz kilka kropel soku z cytryny usuniesz niemiłą woń smażonej ryby.

6. Meble kuchenne przeniknięte są czasem przykrą wonią. Nieprzyjemne zapachy znikną z kredensu lub lodówki, gdy przetrzesz ich wnętrza ciepłą wodą z sodą oczyszczoną lub octem. Podobny efekt osiągniesz, wkładając kilka ziaren świeżo palonej na patelni kawy.

7. Kuchnie, które pachną ziołami, przyprawami, skórką pomarańczową lub cytrynową, kojarzą się ze smacznymi daniami. Uprawiaj zioła na parapecie. Upiększają okna, jednocześnie usuwają z wnętrza niepożądane zapachy.

Podobny efekt osiągniesz, gotując miętę, majeranek, pieprz i ocet w małej ilości wody. Nie przykrywaj wówczas naczynia.

8. Szczególnie trudno pozbyć się zapachu dymu papierosowego. Niewiele pomagają otwarte okna, dym snuje się po całym wnętrzu, wnika w firany i zasłony. Radzę:

  • zapal świece;
  • nalej na spodek nieco olejku eukaliptusowego i pozostaw, niech wyparuje;
  • do zadymionego wnętrza przynieś wilgotną gąbkę – wchłonie niepożądaną woń.

9. Stęchlizna jest wyjątkowo przykrym i nieprzyjemnym zapachem. Jeżeli rozpanoszyła się w mieszkaniu, najpierw trzeba pozbyć się jej przyczyny, a potem otwierać szeroko okna, wietrzyć wnętrza i przecierać podłogi terpentyną.

10. Wnętrza mieszkań po remontach wymagają solidnego wietrzenia. Szczególnie malowane ściany długo pachną farbą. Pozbycie się niechcianych zapachów przyspieszy:

  • posiekana cebula zalana w misce wodą; wymianę cebuli powtórz co 2-3 godziny;
  • spalanie na blasze lub patelni kilku owoców jałowca;
  • plaster surowego ziemniaka; szczególnie dobrze działa, gdy chcesz się pozbyć z rąk woni pasty do podłóg lub rozpuszczalnika.